בית ספר סחר הוגן
עד כה יותר מ-2000 ערים ב-30 מדינות בעולם הכריזו על עצמן כעל "ערי סחר הוגן", ביניהן לונדון, מדריד, סן פרנסיסקו, ועוד. תלמידי/ות מגמת ביולוגיה בשכבה י' הצטרפו השנה לפרויקט בינלאומי שבו הם/ן מובילים/ות את ביה"ס שלנו לקבלת מעמד של "בית ספר סחר הוגן", כאשר בשלב הבא המטרה היא שחולון תהיה עיר סחר הוגן!
מטרת הפרויקט היא קידום צדק חברתי וסביבתי- פיתוח גישה הומנית בקרב קהילת ביה"ס, אמפתיה לאחר, וחתירה לחברה טובה יותר. קהילת בית-ספר שהוא בית ספר סחר הוגן מחויבת לשמור על הסביבה, ומאמינה ביכולת שלה להשפיע על חיי ילדים ומבוגרים בעולם כולו. על-מנת להשיג יעדים אלה, תלמידי/ות המגמה הביולוגית העבירו במהלך השנה סדנאות בנושא בפני קהל מגוון, הכולל חברי/ות צוות, מועצת התלמידים/ות, כיתות-האם, הנהלת ביה"ס, ואף ראשת מנהל החינוך של חולון (הגב' אריאלה קידר) ומנהלת אגף על יסודי במנהל החינוך (הגב' גלית בר-אל). תלמידי/ות המגמה הניעו מהלך בית ספרי רחב, ובנו ביחד עם הנהלת ביה"ס תכנית פעולה שנתית לקידום הנושא. לאחרונה אף השתתפנו בתחרות ארצית בין בני נוער המקדמים סחר הוגן בארץ, וזכינו במקום הראשון!
מה נעשה בשנה שעברה (תשפ״א)?
תלמידינו נפגשו פעמיים עם רכזי הקן של תנועת "הנוער העובד והלומד" בקן בחולון. ראשי הקן השתכנעו בחשיבות הנושא, והחליטו לקיים פעולות "סחר הוגן" לחניכי התנועה ברחבי הקן כולו. עוצב פוסטר ולוגו משותף של התנועה ושל ביה"ס (מצורף), והחל גיוס פעילים/ות שירצו לקחת חלק במהלך החדש.
נפגשנו עם רכזת השכב"ג בתנועת הנוער "כנפיים של קרמבו". הוחלט להעביר לכל פעילי השכבה (כיתות ח'-י"ב) פעולה בחודש מרץ הקרוב.
לאחר פגישת היכרות קצרה ומרגשת של תלמידות מהמגמה עם גב' אריאלה קידר (ראשת מינהל החינוך העל-יסודי בעיר), זימנה גב' קידר סדרת פגישות (!) בין תלמידי/ות המגמה לבין נציגים/ות משתנים מעיריית חולון, כולל סמנכ"ל וראש מינהל תעשייה ומסחר חולון (איילת כהן), מנהלת מחלקת פרויקטים במינהל החינוך חולון (מלכה סיבוני), מנהלת אגף חינוך על יסודי בחולון (גלית בר-אל), מנהל מחלקת הנוער של חולון (קובי עזרן), ומנהל אגף חדשנות במינהל החינוך חולון (אהרון בן שימול). במהלך הפגישות נבנתה תכנית למהלך משותף בין תלמידי/ות המגמה לבין העירייה לקידום נושא הסחר ההוגן בעיר. הגב' קידר ביקשה גם להציג את פעילות המגמה בעמוד הפייסבוק של עיריית חולון לצורך הגברת החשיפה למהלך החשוב.
כחלק מהניסיון לתמוך בסחר הוגן מקומי, אימץ ביה"ס מאפייה מקומית שסמוכה לביה"ס ושנפגעה בתקופת הקורונה ("המאפה של רוני"). רכשנו בה סופגניות לחגיגת חנוכה הבית-ספרית, וחברי/ות צוות נהנים/ות מכריכים טריים.
תלמידי/ות המגמה הציגו בכנס מקוון "חדשנות בחינוך" בו נכחו אנשי חינוך מכל הארץ.
תלמידות מהמגמה השתתפו במפגש חשיבה מקוון לקידום הנושא בבתי-ספר אחרים בארץ, והפכו לשותפת פעילות בהובלת המהלך ברמה ארצית.
בתיכון הקדשנו מליאה לנושא, על-מנת לחשוף את כל הצוות למהלך. הועלו יחד רעיונות נוספים וטובים לפעולה בכיוון.
לאור כל העשייה הנ"ל, הוצע לנו לצרף 2 תלמידים/ות מהמגמה לצוות תכנון "יום הסחר ההוגן הבינלאומי" שיתקיים בחודש מאי. מדובר במפגשים עם ראשי תאגידים (בן אנד ג'ריס, שופרסל ועוד), ובהובלת מהלך חלוצי מרגש ומשמעותי מאד.
פתחנו שנה שנייה כ"בית ספר סחר הוגן"!
בסוף חודש יוני 2021, לאחר שנה של פעילות אינטנסיבית בנושא, קיבלנו סוף סוף מעמד של "בית-ספר סחר הוגן"- הראשון בארץ, מתוך אלפים בעולם. הפיכת בית ספר ל"בית ספר סחר הוגן" שולחת מסר רב עוצמה לקהילה בה הוא פועל באופן שישפיע לטובה באופן ישיר על חייהם של החקלאים והעובדים העניים ביותר בעולם. בעלון החדש של חולון, תחת "סיכום פעילות 2021", בחרו לשתף את תושבי העיר בחדשה המשמחת, ובעיקר בהתחייבות של ראש העיר לקדם את הנושא ברמה העירונית. [[כאן לשים תמונת הכתבה מהעלון, רק את החצי התחתון של העמוד- הכתבה על סחר הוגן]]
כחלק מתהליך שנתי שהובילו תלמידי/ות ביולוגיה בשנה שעברה, נכתבה תכנית עבודה רב-שנתית ומפורטת לקידום המודעות לסחר הוגן בקהילת ביה"ס ומחוצה לה. התכנית אושרה על ידי הנהלת ביה"ס, והשנה התחלנו בהוצאתה לפועל בכך שתלמידי/ות שכבת י' כולה ילמדו השנה את הנושא במסגרת שיעורי "מבוא למדעים", כלומר הנושא לא יובל עוד על ידי תלמידי/ות ביולוגיה בלבד. כחלק מכך, ייערכו השנה מפגשים חינוכיים בכיתות-האם בנושא תרבות הצריכה ומקומינו כאזרחים/יות העולם. ואנחנו רק בתחילת הדרך...
מורה מלווה: מאיה מירוז